četvrtak, 29. srpnja 2010.

Lisarica - Mali biser na moru - 1. dio



I moj je godišnji završio. Vratila sam se u Zagreb koji me dočekao sparan, ali još uvijek sunčan. Predivni su bili ovi dani koje sam provela u "malom biseru na moru".





Malo je to (s troduplim naglaskom na malo) mjesto, bolje reći skup kuća, na potezu imeđu Karlobaga i Starigrada Paklenice ili, kako ja običavam reći, "pored Starigrada Paklenice u jednoj maloj uvali".

Smjestilo se ispod Velebita, u uskom prostoru omeđeno Magistralom s gornje strane i morem s donje strane. Na prostoru koji je taman toliko velik da bude temelj nekoliko kuća, što novijih, što starijih, ali bez ikakvih prostornih mogućnosti za daljnje "građevinsko" širenje.


... prolaz ispod Magistrale u mjesto

Srce mjestašca čini skup kamenih kuća koje mještani zovu Zidine. U svojoj 300-tinjak godina staroj povijesti bile su dom pet obitelji Zubčića. Svi su se oni raselili, rijetki su još ostali (zaista rijetki). Zidine čuvaju i jednu atrakciju - Kamaru (sobu) u kojoj je, na svojem proputovanju, odsjeo Car Franjo Josip. Još uvijek se mogu razaznati ornamenti na stropu prostorije koja je bila posebno pripremljena za taj veliki događaj.







Inače, ova je mala (ali duboka) luka bila i trgovinski i prometno veoma značajno utočište brodova. Ostaci tog doba velike su kolone smještene uz rubove obale za koje su se vezali trgovački brodovi.



... kolone za trgovačke brodove nekada


... a sada su dovoljni mali vezovi za nekoliko preostalih kaića

Što je još zanimljivo za izdvojiti. Svakako - "vrulje". Izvori su to slatke vode koja izvire sa Velebita. Pravi su prirodni "hladnjak" i "perilica rublja". Hlade more (koje je zato izuzetno čisto), hlade lubenice, divno ispiru plahte koje su mekane i biserno bijele. Ovisno o dobu dana možete, dok se kupate, na površini osjetiti slatku, pitku vodu i slobodno ju probati ...  Zimi, naravno, nije tako divna slika. Slatka voda se sa svom silinom obrušava s Velebita i doslovce potapa uličice i obalu na svojem putu prema moru, tako da postavljeni odvodi često nisu dovoljni.



... vrulje izviru iz svih mogućih prolaza duž obale


A o kojem se to malom "biseru na moru" radi?

Predstavljam vam Tribanj Lisaricu



Tribanj Lisarica








... jutro u Lisarici, bonaca
Više fotografija ovog Malog bisera na moru slijede u 2. dijelu ovog posta

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

Broj komentara: 20:

  1. Neka si se ti nama vratila :) ovo je mjesto divno, ja osobno više volim ove male, tihe i zaboravljene uvale od bučnih mjesta, izgleda divno! fotkice su ti odlične!

    OdgovoriIzbriši
  2. Welcome back!!! Obožavam mala morska mjesta...U njima se zaista čovjek može odmoriti.
    Hvala ti za ove divne fotkice, naravno i divan tekst...baš sam uživala.
    Radujem se nastavku...
    pusa

    OdgovoriIzbriši
  3. tako je lijepo....odmah sam požalila što se ne mogu teleportirati.....
    divne slike divnog malog mista:))).....
    pusa:))....

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista je bilo divno, red mora, red sunca, pa red ribica i vina, a svakako sati i sati bojanja i šmirglanja (nisam mogla odoljeti). Hvala vam na posjeti i komentaru :)) Pusa svima

    OdgovoriIzbriši
  5. ajme, pa ovo je prekrasno malo mjesto za koje se, nepravedno, uopće ne zna. a možda je i bolje tako. fascinirana sam mirom i tišinom kojom odiše, čak i preko tvojih fotkica. sandra, povedi me ponekad tamo, pliz!

    OdgovoriIzbriši
  6. Vrlo rado, Željka :)) Ako ikada budete prolazili onim krajem Magistrale, sjeti se naziva, pa stanite i spustite se do mjesta, fotkajte, kupajte se ... tako čine mnogi prolaznici. Još bolje ako smo i mi tamo, slijedi red čakule, red kavice ... :))

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni su posebno draga takva "zaboravljena " mjesta uz more. Krasno si sve to pofotkala.
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako, jako lijepo. Malo si mi približila more ovim prekrasnim fotografijama! More je tako čisto, prekrasne plave boje. Ma divota! Sada si napunila baterije i spremna za nove pothvate, zar ne? Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  9. ajme, zaljubljena sam!predivno! to je za mene fantastičan odmor!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je prekrasno. I t si mogla šmirglati i bojati, a da te ova ljepota ne ometa???
    fotke su odlične.
    Nažalost, tamo gdje ja ljetujem sve je puno turista. Ubuduće biram ovakva mjesta.

    OdgovoriIzbriši
  11. predivno mjesto. na kavi jednoj bus pojasnila kak doci, gdje odsjesti i tako to ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Bila sam u ovom malom prekrasnom mjestu sa dušom.
    Slike su ti prelijepe!

    OdgovoriIzbriši
  13. Napunila baterije, napravila puno toga (... slijede fotke i toga ...) a sad na posao (pravi). Što je to posao? A gdje ja to radim? ... nakon ovakvog mjesta, lako sve zaboravim.

    @ Zondra, bila si tamo? Dulje ili u prolazu? Kako je svijet mali :))
    @ Nives, naravno, objasnit ću sve :))

    Hvala drage moje :))

    OdgovoriIzbriši
  14. Lisarica 1., 2., 3. dio: p.r.e.d.i.v.n.o! Osjetila sam spokoj malog mjesta, tajanstvenost prošlosti kroz raspucalo drvo ulaznih vratiju, tko li se sve dotakao one stare kvake i ključa, i kakvo li je posuđe gazdarica čuvala u plavoj vitrini? Uživala sam!

    OdgovoriIzbriši
  15. Baš mi je drago što sam uspijela dočarati mirnoću i ljepotu ovog malog mjesta. Već godinama ljetujemo ovdje, ali sam sada, od kada imam blog, dobila priliku da ga i predstavim, jer stvarno je zaslužilo. O da, tko zna što se sve lijepog čuvalo u plavom kredencu. Fine stvari su sigurno bile pod ključem, i otvarale se samo za posebne prilike :)) Lijep pozdrav, Vesna :))

    OdgovoriIzbriši
  16. Παράδεισος ειναι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει αυτές τις εικόνες!
    Εχω ακούσει για τις ομορφιές της χώρας σας κ' εύχομαι να καταφέρω κάποτε να την επισκεφτώ( λόγω οικονομικής κρίσης ,έχω την αίσθηση ότι δεν θα ανασάνουμε ποτέ ξανά...)!
    Θυμίζει Ελλάδα...Να είστε καλά κ' να απολαμβάνετε τις ομορφιές του τόπου σας.

    OdgovoriIzbriši
  17. Thank you soyfrano for your comments. Yes, it's a beautiful country, like yours as well. I hope that you will be able to visit Croatia soon. I wish you all the best. Sandra

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo mi je jedna od najljepših uvala duž naše obale. I ja imam kuću nedaleko, u Križcu pokraj Lukovog Šugarja. Jenom sam se spustio u Lisaricu pa sam fotografirao i onda naslikao jedan akvarel i crtež olovkom.

    OdgovoriIzbriši
  19. Da, Lisarica je stvarno posebna i često ljudi zastanu i spuste se do nje. Drago mi je čuti da je bila inspiracija za Vaša djela. Lijep pozdrav, Sandra.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru.