subota, 22. siječnja 2011.

Work in progress / makeover kuhinjskih elemenata - 2. dio

Kad se jednom krene, teško je stati. Je'l da? Često se nasmijem dok noću boravim na blogu ili fejsu, pa čitam komentare kreativnih noćnih ptičica. Ha! Ima nas još, tako mi je lakše. Dok ostali dio obitelji ili para lijepo spava i sanja, mi čekamo 2. ruku boje da se osuši ili lak da se raspuca ili papirna kaša da se stvrdne ili .... do tada, malo se i pročavrlja na društvenoj mreži. I podijele problemčići tipa: nestalo mi materijala, a niš ne radi (naravno kada je jedan ujutro).

Zašto ne bi postojao mali dućan "SOS za kreativne noćne ptice" negdje, na kraju grada ... za nabavke u sitni sat ... kako projekt ne bi patio?

No, vrijeme je da krenem dalje sa svojom kuhinjom. Dakle, slijedi faza 2 - ukrašavanje vrata kuhinjskih elemenata.


U prethodnoj fazi vratima smo lijepo dali shabby look. Jedan par vrata spreman je za nastavak. Još imam jedan par koji treba proći 1. fazu, ali mi se nije čekalo, a znatiželjna sam što će sve ispasti s ovim prvim parom.

Upotrebljeni materijal u prvoj fazi:
- akrilna boja slonovača  "Aquacol Uni" (1l) Megacolor
- akrilna boja tamno smeđa "Swing Color" (375 ml) Bauhaus
- primer "Happy Color" za plastiku i metal (400 ml, dovoljno za 2m2) Megacolor

Potreban materijal za drugu fazu:
- bijeli kit za drvo "Akrilin JUB" (750 g)
- čipka (čipkasti tabletić)
- čipka u traci
- ružice (od fima ili slično)
- bitumen
- špahtla, spužvica, pištolj za vruće ljepilo
- indijski čaj

1. Oslikavanje čipkom
Središnji dio vrata, kojeg sam samo obojila akrilnom bojom, ukrasila sam tehnikom oslikavanja čipkom. Umjesto strukturne paste, koristila sam bijeli kit za drvo. Za ovako velike zahvate, puno mi je povoljnije.

Tehniku sigurno znate. Ali, ako ne, evo ukratko postupka: na površinu koju želimo ukrasiti položimo čipku. U ovom primjeru sam krajeve učvrstila čavlićima. Špahtlom nanosimo kit za drvo na čipku, pazeći da su sve rupice dobro ispunjene, zagladimo površinu da uklonimo višak kita (ili strukturne paste). Na kraju, čipku pažljivo uklonimo i ostavimo sušiti.

Otisak kojeg sam dobila svijetle je boje, i jedva se nazirao. Zato sam, da istaknem uzorak čipke, preko reljefa lagano prošla spužvicom umočenom u bitumen i OBAVEZNO obrisanom više puta o novinski papir.

2. Završno (ili ne) ukrašavanje
Na unutarnji rub središnje plohe (od letvica prema unutra) vrućim ljepilom sam zalijepila usku čipkastu trakicu.

Taaaaaadaaaaaa! Moja nedavno kupljena čipka traka našla je svoju prvu upotrebnu funkciju! No, prije sam ju "okupala" u indijskom čaju (3-4 sata) da mi dobije malo vintage bojicu. Hvala Luciji na ovoj divnoj ideji ...

3. "A nije bilo fima?"
Ma ima ga, evo ga. Fimo ružice s daškom bitumena na vršcima latica. Također uz pomoć vrućeg ljepila učvršćeno na vrata.

Jeeeeee. Jedan par vrata je gotov! One more to go! Kako vam se  čini?


 

p.s. ove zadnje fotografije ružica prikazuju prave boje svega ... slikano (konačno) po danu ...

I još jedna grupna fotka Prije & Poslije, da mi pogled na nju olakša posao koji me još čeka.


Treći nastavak ove "sapunice" malo će pričekati, jer će se raditi na stranicama koje čekaju u Zagorju, a za to se čeka malčice toplije vrijeme ... joj što bi sad dala da mi je komplet kuhinja na balkonu !!!!!

Do tada imam jedan drugi projektić za što mi treba šperploča, decoupage ljepilo (nestalo ga) i još ponešto ... mislim da ću danas skočiti do Bauhausa.

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.

34 komentara:

  1. Aaaaaaaaa, kako je dobra! Kad jednog lijepog dana budem sređivala svoja četiri zida, znam na čija vrata ću pokucati! :D Da ovo nije na tvojem blogu, prepoznala bih tvoj rad. Baš ima tvoj pečat i sjajno izgleda! Ružice su točka na -i-! :)) Navijam da proljeće požuriiii!!! :)) Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooo, ovo je ugodno iznenađenje! Kad sam rekla ne-ružice, mislila sam na one standardne salvetne koje se masovno zloupotrebljavaju u kombinaciji sa shabbyjem, ali ovo je super! I što kaže Lilly, totalno prepoznatljivo u tvom stilu! Trešikovski? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično si to odradila!!!
    To je stvarno bio "posao", ali tvoj ormar će sada biti lijep i ponosan na svoj novi izgled! Slažem se sa Lilly da su ružice točka na "i" :)))
    Hvala na savjetima koje si nam dala kroz svoje postove o makeoveru svog kuh. elem.
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  4. Jednostavno preprelijepo, izgleda carobno, rekla sam ja, imat ces najljepsu kuhinju u cijeloj kreativnoj blogosferi:-)
    Velika pusa

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga, ovo izgleda mrak! Čipka, tvoje savršene ružice, ma kao iz časopisa je! Stvarno! A nećeš valjda kuhati u toj kuhinji :) to je samo za diviti se :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Bogami mi se čini.Itekako mi se čini.Bez ruža, ne bi bilo ni upola tako lijepo.
    Gospođo, a radite li vi to i za odrasle?Hi,hi,hi!:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako, jako lijepo. U tvom stilu. Najviše me ovih dana mučio čaj. Sad mi je sve jasno, nisi prehladjena. Ti farbaš s čajem?!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sandraaaaaa...ovo je divno,meni je divnoooo,a ružice obaraju,ma jednu mi spremi,za gušt...jer je divnaaaaa....krasno...i ja čekam da proljeće požuriiii,pusek!

    OdgovoriIzbriši
  9. toliko zanimljivo da sam ponovo pročitala prošle blogove i naravno detaljno pregledala slike. Izvrstan posao i izvrstan rezultat. već zamišljan preljepu kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jupiiiii, znači nisam niš fulala do sada? Malo me bilo strah, priznajem ...

    Oooo, u ovoj kuhinji će se kuhati ... itekako ... kobase, sarma, špek (vjerojatno sam gladna, kad to pišem) kava, čaj, vino ... joj već si zamišljam sliku

    Idem brzo raditi plan za nastavak ... i zazivati toplo vrijeme

    Puse svim

    OdgovoriIzbriši
  11. alaaaaaaa, u transu sam! u transu... i nemrem niš reć... aaaaaaaaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  12. jako, jako lijepo...kad si spomenila ružice mal sam se plašila šarenila...al ovo je odlična ideja!! sviđa mi se!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivno! Naročito obaraju s nogu fimo ružice na vratima ormara. Ekselentno!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. prepredobro,odusevljena sam!!!od ideje do izvedbe,odlicnoooo..kissss!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala vam od srca :)) Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  16. Divno je! :)
    http://fashiondreamsandthings.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  17. i opet sam nešto naučila od tebe - čipka, čaj...
    a onda sam pala u nesvijest. sandra moja, prekrasno je. nemam ti više što reći. ali stvarno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Prekrasno!Ova čipka, pa ružice, pa opet čipkica za rub ma preoriginalno i samo tvoje.Boja mi se jako sviđa, ma sve mi se sviđa!!
    Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  19. prekrasno je!!! i hvala na detaljno objašnjenom postupku,jer i sam se spremam u preuređenje spavaće sobe koja je isto od iverala sa glat površinom. imala bih samo jedno pitanje ako nije problem!? ja bih uz sve to koristila lak za rapucavanje..može li se to kombinirati sa svim tim na takvoj podlozi,i mogu li to sve kasnije prelakirati sa mat lakom?

    OdgovoriIzbriši
  20. Super je kada možemo dijeliti informacije i iskustva i škicati idejice :)) Hvala vam svima na komentarima i praćenju ove sage...
    @ Anonimno - Teoretski, moguće je koristiti i lak za raspucavanje ... to je sve stvar kako ste zamislili izgled sobe. Osobno, shabby ne bi previše opterećivala s dodatnim efektima "starosti".
    Budući da ne znam na koju točno vrstu laka za raspucavanje ste mislili, samo bi napomenula da morate pripaziti na sastav laka za raspucavanje i završnog laka za zaštitu. Različita su iskustva po tom pitanju pa bi Vas rado uputila na ovaj odličan post blogerice Izzy, s pregršt informacija i komentarima iz prve ruke na temu lakova za raspucavanje (posebno jedne vrste) http://izzycreations.blogspot.com/2010/10/stamperia-2k-cracklemedium.html
    Lijep pozdrav, i uživajte u Vašem projektu :))

    OdgovoriIzbriši
  21. Zaboravila sam: da, sve (ostale) površine slobodno se mogu prelakirati lakom za zaštitu (samo pažnja kod crackle lakova). Osobno najviše volim koristiti one na bazi vode (akrilne lakove). Pozz:))

    OdgovoriIzbriši
  22. Dakle Sandra, ostala sam bez riječi.Divno si to napravila! Meni se najviše sviđaju ružice sa čipke s malko bitumena u sredini.Baš mi nekako pašu u Zagorje, podsjećaju me na čipkane zavjese koje su visile napol prozora na starim hižama.

    OdgovoriIzbriši
  23. veliko hvala za objašnjenje i dodatne informacije!! naime..htjela sam upotrijebiti obični crackle lak koji se nanosi direktno na tamnu boju i ispucava površinu bijele boje,na to bih kombinirala salvetnu tehniku,a to bi sve išlo u same ćoškove namještaja,ostalu površinu nebih sa tim prelazila,znači samo na mijesta gdje bih stavila cvijetni uzorak. hvala na svemu,i nadam se da ću uspiješno odraditi poslić.ovo mi je prvi put uopće da se susrećem sa takvim projektom,a imam u planu preurediti cijelu spavaću sobu!! držite mi fige :))!! i još jednom hvala na svemu.

    OdgovoriIzbriši
  24. O, onda OK, obični crackle može biti lakiran, bez problema. Stvarno imate veliki projekt u planu :)) Držim fige. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  25. Obožavam ove tvoje "rojžice"! Obožavam čipku! obožavam rojžice u kombinaciji s čipkom... ah, za mene neodoljivo :-)))

    OdgovoriIzbriši
  26. Danima već gledam ovaj post, kad god imam minutu slobodnog vremena, ali nikako da uhvatim pravo vrijeme za komentar...
    Kao prvo, istinski sam zadivljena, rezultat je zaista očaravajući, elegantan i decentan shaby bez pretjeranog šarenila, stvarno majstorski...
    Hvala ti za sve detaljne postupke, popis materijala, sigurno ću to iskoristiti. Imam za početak komodu za cipele od iverala koja mi bode oči i koju moooram "oplemeniti", ovaj me primer mučio jer na iveralu boja bezobrazno klizi...
    A nakon toga slijede vrata na seoskoj vikendici (x4) to će biti proljetni projekt na kojem bi mi jako lijepo pristajala ova tvoja kombinacija:))
    Oduševljena sam rezultatom!! Znam da te čeka još puno posla ali na kraju ćeš dobiti nešto čarobno...

    OdgovoriIzbriši
  27. Hvala vam na komentarima drage moje :))
    @ Eda, drago mi je što sam mogla pomoći i jedva čekam vidjeti što češ ti divnog napraviti. Budeš objavila, je'l da? Ostat ćemo "na vezi", kako što novog iskrsne da odmah razmijenimo iskustva.
    Ovog primera stavi dosta, sloj po sloj (sa šušenjem između slojeva) tako da te boja "sluša"

    OdgovoriIzbriši
  28. Hola Sandra, lots of work to make your kitchen wonderful, lovely little doors (I don´t know the word in english) and those laces you are adding on them surely will be beautiful.
    cariños

    OdgovoriIzbriši
  29. Hvala Tina :))
    Thank you, Maria Cecilia :)) Yeeee, a lot of work, but its a challenge! I can wait to see (finally) the end (ha-ha) :)) Best regards

    OdgovoriIzbriši
  30. my dear Sandra...It`s an honour for me to post my makeover on your blog!!!
    Thank you very much for your lovely comment!!!

    OdgovoriIzbriši
  31. šta mi preostaje kad dođem kao 30 i neka osim da kažem da se slažem sa svim oduševljenim komentarima....veliki si posao napravila i sve ozgleda MRAK!!!....hehe nekako sam znala da će ovakve ružice naći mjesto na vratima:))...
    pusa:)...
    M...

    OdgovoriIzbriši
  32. Sandra, con la boca abierta me has dejado, magnífico trabajo, gracias por la explicación tan minuciosa, se aprende mucho de ti.
    Bss.

    OdgovoriIzbriši
  33. aaa divnooo!!!!!!!!!!!...ja sam preuredila obicnu plasticnu saksiju u ukrasnu...steta sto tvoj blog nisam vidjela ranije...moglo bi se finih saksijica napravit sa ovom tehnikom...hvala

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru.