petak, 9. prosinca 2011.

(Ne)obične svijeće - tutorijal


Ukrašavati vrućim ljepilom mogu se razne stvari (kao što ste možda vidjeli kod Kaće ili na jednoj od NB Hobby Art radionica).  Za ovu priliku, novi izgled dobile su dvije svijeće. 

Obične svijeće možete vrlo jednostavno i efektno ukrasiti kako bi dobili unikatan detalj koji će krasiti vaš dom u blagdanskim danima. Ukoliko želite možete i svijeće koje ste prošle godine koristili kao ukras učiniti posebnim i drugačijim. A ovo je način kako to možete učiniti u tren oka i s vrlo malo materijala.

Do idućeg posta, lijep pozdrav, Sandra Z.




Kako bi svijeći dali novi izgled, potrebno vam je slijedeće: akrilne boje (zlatna, crna, srebrna,  crvena…), spužvice (izrezana kuhinjska spužvica), bitumen (nije neophodno), pištolj za vruće ljepilo s patronama







Pištolj za vruće ljepilo uključite u struju. Provjerite da li je ljepilo dobro ugrijano na način da istisnete probni mlaz na komad papira. Ljepilo mora izlaziti u tankom i neprekinutom mlazu. Dobro ugrijano ljepilo počnite istiskivati na površinu svijeće, formirajući nepravilne „zmijice“. Samo oprezno, ljepilo je jako vruće! Ostavite da se hladi jedan sat.

Vrućim ljepilom dobili ste zanimljivi reljef na svijećama koji je idealna podloga za naglašavanje raznim tehnikama. Za ovu priliku, to ćemo učiniti akrilnim bojama. Spužvicu utapkajte u akrilnu boju, uklonite višak i oprezno povlačite po površini reljefa kako bi obojili samo izbočene dijelove koje je stvorilo vruće ljepilo.

Bojanje možete ponoviti više puta, sve dotle dok niste zadovoljni intenzitetom boje. U ovom primjeru nanosila sam redom ove boje: metalik zlatna, crna, metalik srebrna i svijetlo zelena. 
Slobodno se poigrajte bojama. Mjestimice pojačajte tamnije boje, mjestimice nanesite više zlatne boje. Bilo kakve greške  jednostavno se mogu popraviti nanošenjem novog sloja boje. Između dva nanošenja boje, pričekajte par minuta da se prethodni sloj posuši.
 
Na kraju bojanja, možete pri dnu svijeće reljef naglasiti laganim tapkanjem spužvicom umočenom u bitumen (smola). Pri tome pazite da, prije nanošenja bitumena, svakako spužvicu obrišete nekoliko puta o papir, kako ne bi nanijeli previše smole na svijeću. Bitumen nanosite više puta, u manjim količinama. 

I to je sve! Vaše svijeće spremne su da ukrase blagdanski stol ili da budu unikatni poklon.


31 komentar:

  1. Jako mi se svidjela ideja, vidjela sam je u DO!TSu. Napraviti ću to za božićni aranžman, pokazat ću slikice:-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam vruće ljepilo, s njime se zaista jako puno toga može napraviti al' vidiš, ovo mi nije palo napamet. Hvala na ideji! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda odlično a izrada mi se ne čini pretjerano komplicirana.... Super ideja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Istina, jako je jednostavno. Mada sam se prvo bojala kako će vosak reagirati na vruće ljepilo. Ali ništa se nije neželjenog desilo. Zaista funkcionira :))

    OdgovoriIzbriši
  5. baš sam malo švrljala u zadnje vrijeme po raznim tutovima i dolazim do zaključka da se to vruće ljepilo može koristiti u jako puno prilika, čak i za neke stvari koje nikad ne bi pomislila. crafterice ga jako vole. mislim da nema crafterice koja s njim ne radi i koja ga nema u svojoj kolekciji alata ili pomagala za rad.
    evo, dokaz su i ove tvoje svijeće. tako su jednostavne za napraviti a dobiješ takvu divotu na kraju. bravo Sandra!

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam jedan od onih koji lepak za plastiku redovno koriste! Ideja i tutorijal su ti savrseni! Hvala,Sandra! Lep vikend,puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  7. izgleda da se bez pištolja jednostavno ne može!)....ima toliko ideja šta sve napraviti s vrućim silikonom .....
    tvoje svijeće su predivne,apsolutmi must have za uljepšati ambijent:).....kopirat ću te,majke mi:)))......

    OdgovoriIzbriši
  8. Super ideja! Moram kupiti pištolj za vruće ljepilo. :) Pozdrav i zelim ti lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako su ti lijepe svijeće, baš u blagdanskom duhu! Hvala na tutorialu :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Efekt je odličan! Svašta sam isprobavala sa silikonskim ljepilom ali ovo mi nije palo na pamet, eh da sam bar to prije znala da zakamufliram na ovaj način svijeće od prošle godine koje sam iskorisila i ove godine a nikako mi ništa pametno nije padalo na pamet osim običnog zlatnog spreja! Hvala za ovu ideju!

    OdgovoriIzbriši
  11. Savršeno si izvela, hvala na ideji!

    OdgovoriIzbriši
  12. Izgledaju fantasticno,bas su elegantne i svecane:-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala na ideji, sigurno ću bar jednu tako napraviti, a već vidim i koji će poklon biti za poneke mi drage ljude :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je krasno ispalo, meni je lepilo zadnji put svece topilo pomalo... ne znam sta je u pitanju, ali verujem da je sveca bila ipak loseg materijala. Moram ponovo isprobati..pozdrav..

    OdgovoriIzbriši
  15. prvi put vidim! oduševljena sam! a taman sam se dokopala novog pištolja... moram ga čim prije iskušati u nekoj sličnoj kombinaciji!

    OdgovoriIzbriši
  16. Prekrasne su, i ideja je za 5. Vidjela več u Do!ts.

    OdgovoriIzbriši
  17. Znaš,da ne znam da se radi o silikonu i bitumenu,mislim da bih se zaletila i pojela te ukrase jer me neodoljivo podsjećaju na karamelu.

    I naravno da super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovaj postupak već sam koristila no uvijek me ponovo oduševi rezultat koji se dobije na taj način, hvala ti:)))

    OdgovoriIzbriši
  19. Odličan tutorijal, draga! Baš su tres chic! ;) Puse!

    OdgovoriIzbriši
  20. Savršeno izgledaju svijeće ukrašene na ovaj način,genijalno... hvala puno na ideji!

    OdgovoriIzbriši
  21. Ne mogu virovati da nisam ostavila komentar a bila sam ovdje....
    Svijeće su ti stvarno prekrasne,hvala za tutorial.
    Navrati, imaš kod mene čestitku...

    OdgovoriIzbriši
  22. Kod Vas prvi put vidim ovakvu upotrebu vrućeg ljepila i strašno me se dojmila ideja, tako da sam odmah probala na svojim nekim radovima. I da se pohvalim uspjelo mi je i jako sam zadovoljna izvedbom. Hvala na ideji

    OdgovoriIzbriši
  23. Baš mi je drago da ste se javili s Vašim iskustvom, Mary Poppins. Hvala vam na javljanju :))

    OdgovoriIzbriši
  24. prekrasno, ovo cu isprobati! :))


    http://mari1procrastinating.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru.